Lämmityskulut kuriin – osakkaille jopa tuhansien eurojen säästöt

Kaukolämpökustannukset puhuttavat taloyhtiöissä ja vastatakseen alati nouseviin kiinteistön hoitomenoihin Realia Isännöinti on kehittänyt Realia Hankintapalvelun. Hankintapalvelulla haetaan markkinoilta parhaita yhteistyökumppaneita asiakastaloyhtiöiden hyödynnettäviksi.

Viimeisten 10 vuoden aikana kaukolämmön hinta on veromuutosten myötä kaksinkertaistunut. Kaukolämpö on Suomen suosituin lämmitysmuoto ja siihen liittyvät kustannukset koskettavat 2,7 miljoonaa suomalaista. Tilastokeskuksen mukaan taloyhtiöissä lämmityskustannukset ovat suurin yksittäinen hoitokulu.

Realia Isännöinti pyrkii tarjoamaan nousseisiin kaukolämmön hintoihin ratkaisua kehittämällään Hankintapalvelulla, jolla markkinoilta haetaan parhaita yhteistyökumppaneita. Asiantuntevien yhteistyökumppaneiden avulla Realia Isännöinti tavoittelee useiden kymmenien miljoonien eurojen säästöjä asiakastaloyhtiöidensä lämmityskuluihin. Käytännön kokemukset ovat olleet lupaavia ja saadut tulokset positiivisia. 

Suurinta osaa suomalaisista taloyhtiöistä lämmitetään pelkän ulkolämpötilatiedon perusteella, ja huomioimalla kiinteistön todellinen lämmöntarve saadaan jo merkittäviä säästöjä. ”Esimerkiksi pelkästään syksyn 2014 aikana paransimme energiatehokkuuteen erikoistuneen kumppanimme Oumanin kanssa yli sadan taloyhtiön energiatehokkuutta. Vuosittaiset säästöt kipuavat liki 0,5 miljoonaan euroon, mikä tarkoittaa yksittäisen taloyhtiön kohdalla jopa 5 000 euron säästöjä”, Realia Isännöinnin liiketoimintajohtaja Timo Aarvala kertoo. 

Kiinteistön teknisten järjestelmien säännöllinen tarkastaminen ja huoltaminen on myös tärkeää. ”Olemme myös toisen kumppanimme, Caverionin kanssa saaneet selviä säästöjä kiinteistön käyttökustannuksiin kiinteistön tärkeimpien teknisten järjestelmien vuosittaisella tarkastuksella ja säännöllisellä huoltamisella. Huoltotoimenpiteillä säästöä energiankulutukseen saadaan jopa 10–20 %, mikä tarkoittaa sekin jopa tuhansien eurojen säästöä. Samalla saadaan hyvä yleiskuva järjestelmien kunnosta ja korjaustarpeista”, Aarvala huomauttaa.

Yhtiökokouskausi on alkamaisillaan, ja Aarvala kehottaakin kiinnittämään huomiota energiakustannuksiin: ”Nykyaikaisella tekniikalla ja energiatehokkuuspalvelulla taloyhtiöt saavat helpotusta vastikkeen korotuspaineisiin asumismukavuudesta tinkimättä.”
 

Lue lisää aiheesta ja tutustu yhteistyökumppaneihimme:

Ouman
Caverion
Energiateollisuus ry:n tilastot kaukolämmön hinnoista tyyppitaloissa
Tilastokeskuksen tutkimus asunto-osakeyhtiöiden nousseista hoitokuluista