Hajulukon puhdistus – kenen vastuulla se on?

Viemärin hajulukko muistuttaa olemassaolostaan ikävällä hajulla ja hitaasti tyhjenevällä lavuaarilla. Mutta kenen vastuulle hajulukon puhdistus kuuluukaan?

Hajulukko on altaan alla oleva mutka putkistossa, jossa on muutama desilitra vettä. Hajulukon puhdistus on yksi kodin perusaskareista, joka täytyy tehdä muutaman kerran vuodessa. Jos keittiön tai kylpyhuoneen lavuaarin läheisyydessä tuoksahtaa viemärille tai lavuaari ei vedä kunnolla, on syy todennäköisesti puhdistusta vaativassa hajulukossa.

Hajulukon puhdistus – toimi näin

Hajulukkoa voi ensin yrittää puhdistaa rautakaupasta saatavalla viemäripumpulla. Viemäripumppu asetetaan lavuaarin pohjalle venttiilin päälle. Tämän jälkeen altaaseen lasketaan kuumaa vettä ja samalla tukitaan yläreunan ilmanottoaukko rätillä. Pumppaava liike aiheuttaa hajulukon tukoksen nousemisen lavuaariin ja lopputuloksena viemäri alkaa vetää normaalisti. Myös marketeissa myytävä viemärinavausaine voi olla oiva apu pienempiin tukoksiin.

Jos hajulukko kaipaa perusteellisempaa puhdistusta, se tulee avata. Mikäli asut kerros- tai rivitalossa, kannattaa ottaa ensisijaisesti yhteyttä taloyhtiösi huoltoyhtiöön.

Näin hajulukko pysyy kunnossa

Hajulukko pysyy pidempään puhtaana jos sinne ei pääse hiuksia, roskia, ruoantähteitä tai muuta sinne kuulumatonta. Rautakaupoista saa myös hiussieppareita, jotka soveltuvat perinteiseen lavuaariin ehkäisemään tukkeumia ja nappaamaan harjaksiinsa kiinni ylimääräisen lian.

 

Paikkakuntasi Realia Isännöitsijän löydät täältä!

Lue Realia Isännöinnin tyytyväisistä asiakkaista täältä!