Hyvin hoidetulla kilpailutuksella säästöjä ja parempi työn jälki

Tyytymättömyys esimerkiksi taloyhtiön huoltoyritykseen ei aina johda toimenpiteisiin, sillä taloyhtiön palveluntarjoajien kilpailutus ja vaihtaminen ovat pitkiä sekä aikaa vieviä prosesseja. Yhteistyötä palveluntarjoajan kanssa ei kuitenkaan ole syytä jatkaa, jos asiat eivät suju toivotulla tavalla. Myös erilaiset korjaushankkeet vaativat taloyhtiöltä palveluntarjoajien kilpailutusta.

Kun taloyhtiön tarve uuteen palveluntarjoajaan tai korjaushankkeeseen on ilmennyt, tulee hallituksen valita sopiva taho palvelun tai hankkeen toteuttajaksi. Esimerkiksi huoltoyhtiö tai julkisivuremontin toteuttaja kannattaa kilpailuttaa.

Laki julkisista hankinnoista ei sido taloyhtiötä, vaan kilpailuttamisen voi toteuttaa melko vapaasti. Taloyhtiö voi myös pidättää itsellään oikeuden valita minkä tahansa tarjouksen tai olla valitsematta mitään saamistaan tarjouksista. Tästä täytyy kuitenkin tehdä selkeä kirjaus tarjouspyyntöasiakirjoihin, jotta korvausvelvollisuudelta vältytään, jos taloyhtiö päätyy valitsemaan jonkun muun kuin edullisimman tarjouksen.

Palveluntarjoajien kilpailuttamisessa on otettava huomioon, ettei halvin vaihtoehto ole aina paras. Hinnan lisäksi tulee vertailla palveluiden sisältöä, toteutustapaa ja niiden sopivuutta juuri omaan taloyhtiöön. Myös palveluntarjoajan pätevyys, referenssit sekä toimituskyky ovat tärkeitä valintakriteereitä.

Hankintapalvelu kilpailuttamisen avuksi

Realia Isännöinnillä on käytössä Hankintapalvelu-niminen palvelu, jonka avulla taloyhtiön palveluiden kilpailutus onnistuu vaivattomasti. Hankintapalvelun piiriin kuuluvat mm. kiinteistöhuoltoon, -ylläpitoon ja korjauksiin liittyvät peruspalvelut sekä erilaiset asiantuntijapalvelut, kuten juridiset palvelut, tutkimus-, mittaus- ja suunnittelupalvelut sekä tilintarkastuspalvelut. Mukana on useita, toistensa kanssa kilpailevia, laadukkaita ja kilpailukykyisesti hinnoiteltuja palveluntarjoajia.

Hankintapalvelu on taloyhtiölle maksuton, ja sen avulla on esimerkiksi keväällä 2014 toteutettu Suomen suurin hissihuoltokilpailutus, jossa Realia Isännöinnin asiakkaille neuvoteltiin keskimäärin 30 % alennukset.

”Tällä hetkellä Hankintapalvelun piiriin kuuluu 80 yritystä, joiden joukossa on sekä suuria ja maanlaajuisia että pieniä, paikallisia toimijoita. Palvelun kumppaneinamme on yrityksiä aina energiatehokkuuden alalta huoltoyhtiöihin ja tuholaistorjujiin”, kertoo Realia Isännöinnin hankintapäällikkö Aapo Hirvensalo.

Kysyy lisää Hankintapalvelusta isännöitsijältämme >>