Isännöitsijäntodistus – mikä se on ja mistä sen saa?

Isännöitsijäntodistus on erityisesti asuntokaupoilla tarvittava dokumentti, joka kokoaa samaan asiakirjaan asunto-osakeyhtiön ja tietyn huoneiston kaikki tärkeimmät tiedot.

Isännöitsijäntodistus tulee useimmiten ensimmäistä kertaa vastaan asuntokauppoja tehtäessä. Tuolloin kiinteistönvälittäjä toimittaa todistuksen asunnosta kiinnostuneille asuntonäytön yhteydessä, jotta ostajaehdokkaat pääsevät tarkemmin tutustumaan kohteeseen. Isännöitsijäntodistusta tarvitaan myös asuntoa vuokrattaessa ja silloin, kun haetaan lainaa.

Isännöitsijäntodistuksessa on kerrottu tarkemmin asunto-osakeyhtiön taloudellisesta tilanteesta, jo tehdyistä korjaustoimenpiteistä ja tulevista remonteista. Siinä on myös yksilöidysti eritelty huoneiston kuntoon liittyviä seikkoja, ja mikä on kyseisen huoneiston osuus taloyhtiön lainoista.

Isännöitsijäntodistuksesta kannattaa myös tarkistaa onko taloyhtiöllä oma vai vuokratontti, onko taloyhtiölle laadittu energiatodistus, kuuluuko osakkaille autopaikkaa ja peritäänkö erillistä vesimaksua.

Miksi isännöitsijäntodistus maksaa?

Isännöitsijäntodistuksen pitää olla aina ajan tasalla, eikä samaa dokumenttia voi käyttää 90 päivää kauempaa. Todistus tehdään pyydettäessä aina uudelleen, sillä esimerkiksi yhtiön taloudellinen tilanne muuttuu kuukausittain, kun asunto-osakeyhtiön mahdolliset lainat lyhenevät.

Isännöitsijä käyttää asiakirjan tekemiseen lukuisia työtunteja ja vastaa sisällön oikeellisuudesta. Mikäli asunto-osakeyhtiöllä ei ole isännöitsijää, on hallituksen puheenjohtaja velvoitettu antamaan todistus pyydettäessä. Isännöintiyritys ja asunto-osakeyhtiön hallitus päättävät todistuksen laatimiselle ja toimittamiselle kohtuullisen hinnan.

Pitkittynyt asuntokauppa voi vaatia kaksi isännöitsijäntodistusta

Isännöitsijäntodistuksen ajantasaisuus tulee huomioida myös pitkittyneissä asuntokaupoissa. Jos prosessi on venähtänyt yli kolmen kuukauden mittaiseksi, tulee itse kaupantekotilaisuuteen pyytää uusi todistus varainsiirtoveroa varten.

Isännöitsijäntodistus takaa kaupanteon yhteydessä, että ostajan päätökset perustuvat ajantasaiseen tietoon ja että myyjä on antanut isännöitsijän oikeaksi todistamat tiedot huoneiston uudelle omistajalle. Huolellisesti tehty dokumentti on siis molempien osapuolten turva asuntokaupassa.

 

Paikkakuntasi Realia Isännöitsijän löydät täältä

Tietoa taloyhtiön järjestyssäännöistä löydät täältä