Lemmikit taloyhtiössä – mitä lemmikinomistajan on hyvä tietää?

Miten yhteiselo taloyhtiössä sujuu, kun kotona asuu nelijalkaisia ystäviä? Ota huomioon ainakin nämä asiat.

Kotona

Kissat, kanit tai muut pienemmät lemmikit taloyhtiössä harvemmin aiheuttavat häiriötä, mutta koiran haukunta saa monesti eripuraa aikaan. Satunnainen haukahdus silloin tällöin kuuluu taloyhtiön normaaliin arkeen siinä missä lasten iloiset kiljahdukset, pianon soitto tai imurointikin. Jos haukunta on pitkäkestoista, säännöllistä ja häiritsevää, kannattaa asiaan kuitenkin tarttua ripeästi, jotta naapurisopu säilyy jatkossakin.

Erityisesti yksinoloon koira on hyvä opettaa pienestä pitäen. Näin ongelmia ei aiheudu sitten, kun koira joutuu viettämään kotioloissa aikaa itsekseen. Jos naapurin koira haukkuu, ulvoo tai muuten mekastaa pitkin päivää, kannattaa asia ottaa reilusti puheeksi. Saattaa olla, että omistaja ei itse edes tiedä, että hänen koiransa haukahtelee yksin ollessaan. Kinkkisimmissä tilanteissa voi kääntyä myös isännöitsijän puoleen.

Taloyhtiön järjestyssääntöjä lemmikkienkin tulee noudattaa. Onkin omistajien vastuulla, että hiljaisuuden aikana myös karvakuonot käyttäytyvät asianmukaisesti.

Pihapiirissä

Yleisen järjestyslain mukaan koirat on pidettävä kytkettynä taloyhtiön piha-alueella. Järjestyslaki ei sen sijaan määrää, että myös kissat olisi pidettävä kytkettynä taajamassa. Kissoja tai muitakaan lemmikkejä ei kuitenkaan saa päästää esimerkiksi taloyhtiön leikkipaikalle. Omistajan on käytännössä mahdotonta valvoa vapaana liikuskelevan kissansa liikkeitä, joten kissaakin kannattaa taloyhtiön alueella ulkoiluttaa esimerkiksi valjaissa.

Järjestyslain mukaan lemmikinomistajan on huolehdittava myös siitä, että lemmikin jätökset kerätään aina asianmukaisesti pois. Ulostepussit eivät ole biojätettä, vaan ne kiikutetaan taloyhtiön sekajäteastiaan. Ulko-oven eteen tai porttikongiin ei koiraa ole suotavaa pissattaa, jotta muutkaan lajin edustajat eivät intoudu merkkailemaan samoja kohtia.

Rappukäytävässä

Kun kulkeminen rappukäytävässä, portaikossa ja hississä sujuu koirakaverilta kaikessa rauhassa, ei hämminkiä synny, vaikka vastaan tulisi naapurinkin koirakaveri. Myös rappukäytävässä koira on pidettävä kytkettynä. Erityisesti hissien kanssa on oltava tarkkana, sillä ikäviä tapaturmia sattuu vuosittain, kun omistaja ja koira päätyvät eri puolelle hissin ovia.

Yhteisissä tiloissa

Karvoja, hiekkaa ja kuraisia tassunjälkiä – asukkaita huolettaa erityisesti se, aiheuttavatko lemmikit taloyhtiössä ylimääräistä sotkua tai jopa hajuhaittoja yhteisissä tiloissa. Lemmikinomistajan tehtävä onkin huolehtia siitä, että lemmikin aiheuttamat sotkut siivotaan välittömästi pois. Mikäli lemmikki aiheuttaa muuta vahinkoa taloyhtiön yhteisissä tiloissa, piha-alueella tai vaikkapa lasten hiekkalaatikolla, on omistajan velvollisuus korvata vahingot.

Kunhan yhteisistä pelisäännöistä sovitaan ja pidetään kiinni, lemmikit taloyhtiössä ilahduttavat yleensä muitakin kuin omistajiaan.

Sinua voisi kiinnostaa myös