Ludeongelmaan kannattaa tarttua välittömästi

Luteiden määrän kerrotaan olevan kasvussa myös Suomessa ja kyseessä on usein vaiettu ongelma. Luteet ovat hankalia hävitettäviä ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeää puuttua ludeongelmaan ennen kuin se saavuttaa suuremmat mittasuhteet. Luteet tunnistaa pienistä, tummista läikistä, joita voi esiintyä esimerkiksi lakanoissa, sohvassa tai katonrajassa.

Luteiden määrän on 2000-luvulla kerrottu olevan kasvussa. Syynä pidetään lisääntynyttä matkustelua – luteet leviävät helposti matkalaukkujen välityksellä. Toinen, ehkä jopa merkittävämpi syy luteiden määrän lisääntymiseen on luteiden kasvanut vastuskyky erilaisia myrkkyjä kohtaan.

Luteet leviävät nopeasti asunnosta toiseen esimerkiksi ilmastointikanavien kautta ja asukkaita tuleekin ohjeistaa ilmoittamaan mahdollisista ludehavainnoistaan välittömästi taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. Kun tilanteeseen puututaan nopeasti, voidaan tuholaisten leviäminen taloyhtiössä estää ja niiden hävittäminen hoituu helpommin.

”Erityisesti vanhoissa, muuratuissa taloissa harvat seinä- ja hormirakenteet voivat aiheuttaa tuholaisten nopeaa leviämistä huoneistosta toiseen, kun torjuntatöihin ryhdytään. Emme kuitenkaan ole isännöimissämme kohteissa havainneet selkeää kasvua luteiden määrässä, ja vuosien varrella ludehavaintoja on tehty vain muutamia”, kertoo Realia Isännöinnin isännöitsijä Harri Puolakanaho

Hankalia hävitettäviä

Jos tuholaiset ovat tulleet asuntoon osakkaan huolimattoman toiminnan seurauksena, on niiden hävittäminenkin osakkaan vastuulla. Vakuutus ei usein korvaa tuholaisten aiheuttamia vahinkoja ja niiden hävityksestä syntyvä lasku voi olla yllättävänkin suuri, sillä monesti suuri osa huonekaluista joudutaan hävittämään. 

Kiinteistön rakenteissa liikkuvien ja lisääntyvien tuholaisten hävittäminen kuuluu kuitenkin ensisijaisesti taloyhtiön kunnossapitovastuulle.  Realia Isännöinnin Hankintapalvelulla ja laajalla kumppaniverkostolla varmistetaan myös tehokas taloyhtiön tuholaistorjunta. 

”Ludeongelmaan on olemassa uusi, asiakas- ja ympäristöystävällinen lämpötorjunta, jonka avulla yksittäinen ludeongelma ratkeaa kerralla. Menetelmän avulla myös säästetään rahaa, sillä sen avulla luteet saadaan hävitettyä tehokkaasti huonekaluista ja näin kalusteetkin säilyvät käyttökelpoisina”, kertoo Luteiden Torjunta Helle Oy:n toimitusjohtaja Martim Gois. Lämpötorjunta on menetelmä, jossa ongelmatilan lämpötila nostetaan 52 asteeseen, joka tappaa kaikki luteet munasta aikuiseen yhdellä kertaa.