Millainen on yhteisöllinen taloyhtiö?

Kun samassa asunnossa tai kiinteistössä asutaan useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä, asumismukavuuteen vaikuttaa merkittävästi taloyhtiön ilmapiiri. Ihmiset haluavat elää onnellisissa taloyhtiöissä. Taloyhtiön jokainen asukas ja osakas vaikuttavat yhteisölliseen ilmapiiriin – ja taloyhtiön hallitus voi vaikuttaa siihen erityisesti. 

Yhteisöllisyys koskee kaikkia asumismuotoja ja erityisesti kerrostaloja. Kiinteistönvälittäjät kertovat, että yhä useammin kerrostaloasuntoa etsivät asiakkaat ovat asunnon kunnon sekä hinnan ja taloyhtiön taseen sekä remonttitilanteen ohessa kiinnostuneita taloyhtiön yhteisöllisyydestä. Taloyhtiön ilmapiirin aistiminen alkaa jo ensikäynnillä, kun kohtaa mahdollisia tulevia naapureitaan rappukäytävässä.

Hyvä taloyhtiön yhteishenki näkyy asukkaiden viihtyvyytenä ja turvallisuuden tunteena. Jokainen taloyhtiön asukas – riippumatta onko hän osakas vai vuokralainen – voi vaikuttaa taloyhtiön yhteisöllisyyteen ja ilmapiiriin.

Hyvä yhteisöllisyys heijastuu myös hallituksen työskentelyyn ja yhtiökokoukseen. Ideoita sekä haasteita otetaan puheeksi ja niistä keskustellaan rakentavassa hengessä. 

Kannattaa myös muistaa, että yhteisöllisyyskin on asia, jonka sopivan määrän kukin määrittelee ja valitsee henkilökohtaisesti. Erityisesti taloyhtiön hallituksen pitää muistaa, että asukkaiden yksityisyyttä tulee kunnioittaa. 

Kuusi vinkkiä taloyhtiön yhteisöllisyyden kehittämiseksi

Viestintä. Perinteisen ilmoitustaulun sekä postiluukun kautta jaeltavien tiedotteiden lisäksi taloyhtiö voi ylläpitää/hyödyntää esimerkiksi omaa Facebook-ryhmää tai WhatsApp-ryhmää kommunikointiin. Eri kanavien roolin (eli minkä tyyppiseen viestintään eri kanavia toivotaan käytettävän) taloyhtiön hallitus voi ohjeistaa. Hallitus voi hyödyntää myös WhatsApp-tyyppisiä keskusteluryhmätyökaluja omassa työssään ja nopeuttaa päätöksentekoa.

Pelisäännöt. Taloyhtiön hallituksen tulee huolehtia, että asukkailla ja osakkailla on tiedossa yhteisten tilojen pelisäännöt (pyykkitupa- ja saunavuorokäytännöt; grillikatoksen tai tuuletusparvekkeen käytön pelisäännöt ym.) Jos taloyhtiössä asuu ei-suomenkielisiä asukkaita, säännöt kannattaa huolehtia asianosaisten tiedoksi tarvittaessa ainakin englanniksi.

Naapuriapu. Kaikilla ei ole tarvittavaa osaamista tai työkaluja pintaremontin tekemiseen. Yhteisöllisessä taloyhtiössä sekä yhtiön hallitus että muut naapurit voivat jakaa vinkkejä sekä tarvittaessa esimerkiksi lainata jotakin työkalua. Taloyhtiöstä voi löytyä myös autoilun asiantuntija, polkupyörän korjaaja tai viherpeukalo – sekä lastenhoitoapua lapsiperheelle tai tavaroiden kantoapua ikääntyneemmille. Taloyhtiön hallitus voi tarjota viestintäkanavat ja tiedonvälitystä näissä asioissa (kts. kohta ”Viestintä”).
 
Viheralueet. Yhteisiä viheralueita voi hyödyntää vaikka yhteisöllisten hyötykasvimaiden, marjapensaiden tai omenapuiden muodossa.

Kierrätyshylly. Monessa taloyhtiössä on jo pitkään edistetty sekä yhteisöllisyyttä että kierrätystä, kun kirjoille, lehdille ja tarpeettomiksi käyneille tavaroille on yhteisissä tiloissa varattu kierrätyshylly. Taloyhtiön hallituksen kannattaa sopia kierrätystavaroiden pelisäännöistä ja ohjeistaa asukkaat.

Talkoot. Kevät- ja syystalkoiden valmistelu: hallitus voi kartoittaa paitsi talkootyönä tehtäviä asioita myös talon asukkaiden osaamista ja jakaa talkoiden työryhmät sen mukaan. Talkoisiin sopivia tarjoiluita ei pidä unohtaa.