As. Oy Unikkotie 14, Vantaa

Julkaistu 6.10.2017

As. Oy Unikkotie 14 on Vantaalla sijaitseva kerrostalo. Kiinteistö on rakennettu vuonna 1962 ja siinä on 48 huoneistoa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on Marjatta Koivu-Loman ja isännöitsijä on Jyri Nieminen Realia Isännöinnistä.

 • Lähtötilanne:

  Taloyhtiössä toteutettiin putkistojen kuntotutkimus ja kylpyhuoneiden märkätilatutkimus. Nämä tutkimukset osoittivat selkeästi, että talon putkistot ja kylpyhuoneet olivat tulleet käyttöikänsä loppupäähän. Ennen itse urakkaa tutkittiin, mikä olisi kustannustehokkain tapa toteuttaa tarvittavat korjaukset. Samalla huomioitiin osakkaiden toiveet urakan toteutuksesta asukaskyselyiden ja yhteisten suunnittelupalavereiden avulla.

Yhteistyö urakoitsijan, valvojan, isännöinnin ja koko hallituksen osalta sujui moitteettomasti.
Hallituksen puheenjohtaja Marjatta Koivu-Loman
 • Ratkaisu:

  Asunto-osakeyhtiössä päätettiin toteuttaa perinteinen linjasaneeraus eli putkiremontti. Linjasaneerauksen yhteydessä haluttiin uusia myös taloyhtiön sauna, pesutupa, kerhotila ja verkkokellarikomerot sekä yhtiön sähköt ja tietoliikenneyhteydet. Hankesuunnitelmasta tehtiin toteutussuunnitelma, joka hyväksytettiin yhtiökokouksessa urakan kilpailutuksen yhteydessä. Urakalle kilpailutettiin pääurakoitsija arkkitehtipiirustusten pohjalta. Urakoitsijaksi valittiin Asko Kokkonen Oy ja suunnittelijaksi ja valvojaksi Suomen Talokeskus Oy.

 • Tulokset:

  Työt etenivät suunnitellusti aikataulussa ja urakan aikana havaitut lisätyötarpeet pysyivät kohtuullisina. Isännöinnin rooli oli toimia välittäjänä eri osapuolten välillä tuoden esiin asukkaiden toive- ja tahtotilaa. Yhteydenpito osakkaisiin oli erittäin aktiivista, sillä osakkaat pidettiin ajan tasalla viikoittaisella tiedottamisella sekä sähköpostitse, tekstiviestein että paperisin tiedottein. Hallituksen jäsenet matkustivat kaukaakin joka toinen viikko pidettäviin työmaakokouksiin, joita oli yhteensä 12 aloitus- ja vastaanottokokouksen lisäksi. Myös isännöitsijä osallistui kokouksiin ja kiinteistökierroksiin.

  Ennen urakkaa isännöitsijä arvioi sen kustannustason ja kustannusten merkityksen huoneistokohtaiseen lainaosuuteen sekä hoiti pääomavastikelaskennan eri laina-ajoilla. Urakan aikana isännöitsijä oli vastuussa urakan lainoituksesta, maksuliikenteen hoidosta, verottajailmoituksista ja urakan aikaisesta lisävakuutusturvan hoitamisesta. Urakan valmistuttua isännöitsijä huolehti taloudellisesta loppuselvityksestä, kirjanpidon kirjausten tarkistamisesta, yhtiökokouksen päätösten huomioimisesta (tuloutus vai rahastointi) ja osakkaiden lainakyselyistä eli selvitti ketkä haluavat maksaa lainaosuutensa pois ja keiltä aletaan veloittaa sovittua urakan pääomavastiketta.