Förnyande av bostadsbolagets låsning – ofta frågade frågor

Tidsenligt låsningssystem förhindrar lägenhetsinbrott och underlättar i bästa fall också invånarnas vardag. Men när kan det vara aktuellt att förnya bostadsbolagets låsning? Experten svarar på de tre vanligaste frågorna om förnyande av bostadsbolagets låsning.

 

När ska man förnya bostadsbolagets låsning?

Förnyandet av bostadsbolagets låsning är aktuellt när man använder ett tjugo år gammalt låsningsystem och fortfarande samma nycklar. Om låsningssystemets skyddssystem har blivit föråldrat och vem som helst kan i princip kan kopiera nyckeln utan v ederbörligt tillstånd, finns det orsak att förnya systemet Det kan också vara befogat att förnya bostadsbolagets låsning, när man har tappat bort många nycklar eller när inte ens disponenten har en aktuell bild av hur många nycklar det finns.

 

Hur ska man välja ett lämpligt låsningssystem?

Ett tidsenligt låsningssystem är förutom säkert också lättanvänt. Olika låsningsalternativ finns det dock många av, så det är viktigt att välja ett sådant system, som betjänar bostadsbolaget och dess invånares behov så bra som möjligt.

Ett traditionellt, mekaniskt låsningsystem är fortfarande populärt. Vid sidan av detta har det dock dykt upp elektroniska intelligenta alternativ. Det finns också olika intelligenta låsningssystem: från helt digitalt fungerande lösningar till elektromekaniska, där elektriska och mekaniska egenskaper kombineras. Intelligenta nycklar underlättar vardagen: det är till exempel möjligt att programmera användningsrättigheter till tvättstugan eller bastun till den intelligenta nyckeln. Vid behov kan man också koppla passerkontroll, vilket förhindrar skadegörelse och stölder.

Om man ändå vill använda traditionellt mekanisk låsning, lönar det sig att försäkra sig om, att nycklarna är patenterade så att det inte är möjligt att kopiera dem.

 

Mekaniskt eller intelligent lås?

Intelligenta låssystem är dyrare än mekaniska, men de är också säkrare: om en nyckel försvinner, kan man ta bort den ur systemet utan att hela låsningen behöver förnyas. Men även om det intelligenta låsningssystemet är en dyrare investering än det mekaniska systemet, så kan det i sin helhet bli fördelaktigare för bostadsbolaget. Det mekaniska låsningssytemet är säkert bara så länge som alla dess nycklar finns kvar. Om en av bostadsbolagets nycklar till ytterdörren försvinner, är det rekommenderbart att förnya alla nycklar och vid behov också låshusen. I det intelligenta låsningssystemet istället, räcker det att man dödar den försvunna nyckeln.

 

På frågor rörande förnyade av låsning svarade Realia Isännöintis disponent, enhetschef Päivi Valkama.