Sällskapsdjur i bostadsbolaget – vad bör man känna till som sällskapsdjursägare?

Hur fungerar det gemensamma livet i bostadsbolaget, om det bor fyrfota vänner hemma? Beakta åtminstone följande saker.

I hemmet

Katter, kaniner och andra mindre sällskapsdjur orsakar sällan problem inom bostadsbolaget, men en skällande hund är ofta en källa till missämja. En hund som skäller då och då är en del av den normala vardagen i bostadsbolaget, på samma sätt som glada barnrop eller en granne som spelar piano eller dammsuger. Om skällandet pågår under en längre tid, är regelbundet och störande, bör man dock reagera snabbt för att bevara grannsämjan även i fortsättningen.

Det lönar sig i synnerhet att lära hunden vara ensam redan som valp. På detta vis uppkommer inte problem då hunden är tvungen att tillbringa tid ensam i hemmet. Om grannens hund skäller, ylar eller på annat sätt för oljud dagen lång, lönar det sig att ta upp saken till diskussion. Det kan hända att ägaren själv inte ens vet om att hans eller hennes hund skäller då den är ensam hemma. I de allra knepigaste situationerna kan man även vända sig till disponenten.

Man bör även följa bostadsbolagets regler för sällskapsdjur. Det är ägaren som bär ansvaret för att även sällskapsdjuret inte för oväsen under den tysta tiden på dygnet.

På gården

Enligt den allmänna ordningslagen ska hundar hållas kopplade på bostadsbolagets gård. Ordningslagen fastställer dock inte att även katter ska hållas kopplade i bosättningscentrum. Katter och andra sällskapsdjur får dock inte exempelvis gå lösa på exempelvis bostadsbolagets lekplats. I praktiken är det omöjligt för ägaren att övervaka rörelserna hos en katt som rör sig fritt utomhus, så det lönar sig att använda till exempel en sele på katten på bostadsbolagets område.

Enligt ordningslagen ska sällskapsdjursägaren även se till att sällskapsdjurets avföring samlas upp på ett korrekt sätt. Påsar med hundbajs är inte bioavfall, utan de ska lämnas i bostadsbolagets kärl för blandavfall. Man bör inte låta hunden urinera framför ytterdörren eller i portgången, för att inte andra hundar ska lockas att markera på samma ställe.

I trappuppgången

Då man kan röra sig lugnt med hunden i trappuppgången, portgången eller hissen, leder ett möte med grannens hund inte till kalabalik. Även i trappuppgången ska hunden hållas kopplad. I synnerhet i hissen ska man vara uppmärksam, eftersom olyckor inträffar varje år då ägaren och hunden hamnar på olika sidor av hissdörren.
 

I gemensamma utrymmen

Hår, sand och gyttjiga tassavtryck – invånarna oroar sig i synnerhet över om sällskapsdjur i bostadsbolaget ger upphov till extra oreda eller till och med odör i gemensamma utrymmen. Det är sällskapsdjursägarens uppgift att se till att genast städa upp efter sällskapsdjur. Om sällskapsdjuret orsakar annan skada i bostadsbolagets gemensamma utrymmen, på gården eller exempelvis i barnens sandlåda, är det ägarens skyldighet att ersätta skadorna.

Bara man kommer överens om och håller sig till de gemensamma spelreglerna är sällskapsdjur i bostadsbolaget till glädje även för andra än ägarna.