Ska du flytta från bostadsbolaget? Gör så här!

När man ska flytta är det många saker man ska komma ihåg, allt från att packa till olika pappersarbeten. Utöver en traditionell flyttanmälan ska du även meddela disponenten och servicebolaget att du ska flytta bort.

Det finns vissa officiella anmälningar du ska göra när du ska flytta och det är bäst att göra dem i god tid före flyttdatumet. Med en traditionell flyttanmälan förmedlas information om din nya adress till myndigheter och posten, men inte till bostadsbolaget eller disponenten. Därför är det viktigt att du meddelar disponentbyrån och servicebolaget om din flytt, antingen per telefon, e-post eller brev.

Undvik onödiga kostnader och tråkiga överraskningar

När du ska flytta från bostadsbolaget finns det flera praktiska ärenden som servicebolaget och disponenten sköter. Disponentbyrån sörjer vanligen för att koordinera och fakturera för bilplatser och bastutider. För att undvika onödiga kostnader är det viktigt att meddela byrån om ändringar. Disponentbyrån sköter även faktureringen av vattenavgifter och därför är det viktigt att det korrekta antalet personer som bor i lägenheten finns registrerat.

När du meddelar att du ska flytta vet servicebolaget till exempel att namnet på tavlan i trapphuset och på dörren ska bytas. Servicebolaget för också ett register över vilka som har rätt att kontakta nyckeljouren och bli insläppta i lägenheten med universalnyckel.

Kom åtminstone ihåg dessa 5 saker

  1. Meddela disponenten och servicebolaget för ditt gamla bostadsbolag att du ska flytta bort.
  2. Meddela disponentbyrån och servicebolaget för din nya lägenhet att du ska flytta in. Reservera samtidigt en bilplats och bastutid vid behov. Ta reda på om det nya bostadsbolaget har bolagsbredband.
  3. Kom ihåg att uppdatera ditt elavtal och din hemförsäkring och att flytta din internetanslutning till ditt nya hem eller aktivera bolagsbredbandet.
  4. Kontrollera att det finns tillräckligt många fungerande brandvarnare i ditt nya hem: en brandvarnare per 60 m².
  5. Kontrollera att du inte har glömt något på vinden, i källarskrubben eller cykelkällaren. Kontrollera att du får alla dina saker med dig till ditt nya hem. Kom ihåg att bostadsbolagets avfallsinsamling är avsedd för återvinning av det dagliga avfallet, inte för större saker.

Information om Realia Isännöinti på din ort finns här.

Är det något du undrar över när det gäller bostadsbolagets ordningsregler? Mer information finns här.