Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Taloyhtiössä tulee toisinaan vastaan tilanteita, joissa osakas joutuu miettimään, mitkä asiat taloyhtiössä ovat osakkaan ja mitkä taloyhtiön vastuulla. Kuka esimerkiksi vastaa asunnon vesihanoista tai suihkukaapista? Kuuluuko ulko-oven tiivistäminen taloyhtiön vai osakkaan vastuulle?

Realia Isännöinnin taloyhtiön vastuunjakotaulukko kertoo, mitkä taloyhtiön kiinteistön ja huoneistojen osat ovat taloyhtiön ja mitkä osakkaan vastuulla. Vastuunjakotaulukossa esitetyt tulkinnat perustuvat asunto-osakeyhtiölakiin. On hyvä huomioida, että yhtiöjärjestyksen määräykset eivät mitätöi vahingonkorvausvastuuta – mikäli vahinko on aiheutettu tahallisesti tai tuottamuksella, aiheuttaja on aina velvollinen korvaamaan vahingon.

Vastuunjakotaulukko (pdf)

Kylpyhuone

Kuvassa havainnollistetaan kunnossapitovastuiden jakautumista huoneiston kylpyhuoneessa. Taloyhtiön vastuulle kuuluvat kylpyhuoneen viemäriputket ja lattiakaivo, poistoputki sekä vesihana ja sekoittaja. Osakkaan vastuulle kuuluvat suihku letkuineen ja telineineen, kylpyamme sekä tulppa ja ketju. 

 

WC

Kuvassa havainnollistetaan kunnossapitovastuiden jakautumista huoneiston WC-tilassa. Taloyhtiön vastuulle kuuluvat WC-istuin, viemäriputket ja lattiakaivo, vesilukko, vesiputket, pohjaventtiili sekä vesihana ja sekoittaja. Osakkaan vastuulle kuuluvat käsienpesuallas, tulppa ja ketju sekä käsisuihku/bidee.  

 

Keittiö

Kuvassa havainnollistetaan kunnossapitovastuiden jakautumista huoneiston keittiössä. Taloyhtiön vastuulle kuuluvat vedeneristys tai muu tihkuvesisuoja, astianpesukoneen/pesukoneen letkut ja liitäntäputket, vesilukko ja sen puhdistus sekä vesihana ja sekoittaja. Osakkaan vastuulle kuuluva vuotovesikaukalo sekä astianpesukoneen/pesukoneen letkujen ja liitäntäputkien tarkastus ja uusimien.